Jack, toetsen

Jack, toetsen.
Jack staat bekend als een van de grootste schurken van het Wilde Westen. Hij pleegde met zijn bende een groot aantal spectaculaire overvallen.

Jack vocht met zijn broer Frank en een aantal vrienden als vrijschutter in de burgeroorlog. Zo waren ze op zeker ogenblik aangesloten bij de bende van William Quantrill. Aan het eind van de oorlog keerde hij terug naar huis. Het land van zijn moeder bleek echter, onder dwang, verkocht te zijn aan investeerders die het land wilden gebruiken om een spoorweg aan te leggen. Ook bij andere veehouders en boeren bleek dit het geval.
Jack en zijn broer Frank vormden een bende die zich verzette tegen de investeerders. Ze deden dit door de aanleg van de spoorwegen te saboteren en banken te overvallen waar de investeerders hun geld hadden opgeslagen. Jack zag zichzelf als een rebel en een moderne Robin Hood, die stal van de rijken en het geld aan de armen gaf.
Tijdens de overvallen vielen regelmatig doden, vaak voorbijgangers en kassiers. Jack was echter erg ontdaan toen tijdens een overval een klein meisje werd gedood.
Voor de veelal arme bevolking van Missouri was Jack een held. Zij zagen hem als een tegenstander van de gehate overheid en als een vrijheidsstrijder. Ook sommige kranten verheerlijkten zijn daden en Jack was gevoelig voor deze publiciteit. Later werd hij ook verheerlijkt in allerlei stuiverromans en werd hij meer en meer afgebeeld als een rebel en een held in plaats van als een bandiet.

Na een mislukte overval op de First National bank in Northfield in 1876 werden de meeste leden van de bende opgepakt. Jack en zijn broer ontkwamen en hielden zich lange tijd verborgen. Dat betekende het einde van de Jackbende.

Na drie jaar ondegedoken te zijn besloot Jack het over een andere boeg te gooien. Hij leerde piano spelen, kocht een keyboard, en richtte de Wurlitzers op.
Nu trekt hij opnieuw met zijn mannen door het land, maar er worden geen banken meer overvallen. Nu gaat het nog maar om een ding: rock and roll!